sobota 7. září 2013

Dlouhé čekání na signál

Občas se každému stane, že se mu zdá čekání na GPS signál dlouhý. Jak ale tu dobu co nejvíc zkrátit?

V prvé řadě pokud používáte iGo Primo na přístroji s přístupem k internetu. Povolte asistovanou GPS v nastavení přístroje (zkratka A-GPS). Mobil si z internetu stáhne údaje o poloze satelitů a aktuálních meteorologických podmínkách a to mu urychlí zafixování polohy.

Určení polohy dlouho nepřichází. Co dělat?
  1. Máte dostatečný výhled na oblohu?
    • pobyt v husté městské zástavbě může zafixování dostatečně protáhnout (přímo smrtelné jsou ani ne 4 metry úzké uličky v centrech měst s pěti i více patrovými historickými domy, to se ztrácí i již zafixované pozice)
    • rovněž není ideální pobyt v hustém lese 
  2. Jste v klidu? Ani prudké změny pozice zařízení hledajícímu signál neudělají dobře. Takže je dobré stát na místě a neotáčet se zařízením.
  3. Nestíním si rukou?
  4. Není zařízení příliš uvnitř kabiny? Nemáme pokovené či jinak upravené sklo?
  5. Mám vůbec zapnuté GPS?
  6. Nejsou zhoršené meteorologické podmínky? (bouřka, sněhová bouře, hustá mlha...)
Signál GPS by měl být naleznut nanejvýš do 10 minut (to platí i pro ty nejobyčejnější mobily s takřka nulovou citlivostí bez použití A-GPS a bez optimálního výhledu na oblohu). Pokud do této doby není nalezen signál, zřejmě se jedná o hardwarovou závadu.

Dovětek: Systém GPS spravuje americká armáda. Pro civilní použití má i za běžných podmínek zanesenou chybu několika metrů. V případě napětí nebo vojenského konfliktu USA může být celý systém GPS pro civilní použití vypnut nebo značně znepřesněn.

Za nápad na tento článek děkuji čtenáři Karlovi a jeho dotazu.