neděle 13. ledna 2013

Alternativní navigační programy

Kromě iGO Primo můžete na svém Navonu spustit i alternativní aplikace. Jejich výhodou může být jiné uspořádání ovládacích prvků a zobrazení mapy i jiný vydavatel map. Naopak nevýhodou je ne vždy 100% funkčnost těchto aplikací plynoucí z toho, že byly původně určeny pro jiné přístroje.

Na Navonu se mi podařilo zprovoznit Navigon, Sygic, SmartMaps a NDrive. Dále se pak podařilo spustit Garmin Mobile XT a TomTom. U nich se však nepodařilo zprovoznit GPS modul, nebo načíst mapy.


Navigon

Navigon je jednoznačně nejpříjemnější překvapení – sedmičková verze na Navonu svižně funguje, bez problémů najde GPS signál, má detailnější mapy, než jsou od TeleAtlasu nebo Navtequ – v Praze ve všech dírách, kde se TA ani NT nechytali, znal rychlostní omezení; po úpravě konfiguračního souboru se i správně ukončuje. Jediné dvě nevýhody – slabší hlas s výraznými sykavkami, nabíjení přes USB detekuje jako kritický stav baterie a kvůli tomu se ukončí. V porovnání s Primem startuje ještě o chvíli déle.




Sygic 8.22

Sygic je aplikací pro mě známější z chytrých mobilních telefonů, ve kterých patří ještě k horšímu průměru. Rozhraní vypadá úplně stejně jako v mobilech. Plusem je, že hned od první chvíle bez problémů najde GPS, nemá problémy s vypínáním, mapy se jen nakopírují. Oproti iGo Primo rychle startuje. Na druhou stranu používá stejné poskytovatele map jako iGo (Teleatleas, Navteq), neumožňuje jednoduché přidávání POI a radarů.



NDrive 10

NDrive je opět aplikací mně známější z mobilů. Má minimum nastavení. Obtížně se jí dodávají nové lokalizace, hlasy, POI i radary. Dostupné mapy jsou staršího data. Navíc nelze použít mapy z deváté verze. Plusem je rychlý start.


Garmin Mobile XT

Tomu, kdo se již nějaký čas zajímá o mobilní telefony a navigace, musí být pojem Garmin už známý. Jedná se o výrobce navigací a softwaru specializující se především na turistiku. Existují pro něj tucty různých komerčních i nekomerčních map (TOPO, OpenStreetMap apod.) a o to více zamrzí, že se ho na WinCE nepodařilo přivést k životu.

Pro správnou funkčnost potřebuje zadání sériového čísla, které se následně ověřuje přes internet. Což je u navigace bez připojení k internetu problém. A ani žádná vyléčená verze správně nefungovala. Buď nenašla GPS signál, nebo nešla aktivovat ani s vygenerovaným kódem.

A i když se nějakou verzi podařilo spustit až k obrazovce s mapami, tak byl problém s tím, že občas mapy našla, jindy ne. Navíc se mapy musí nahrávat na paměťovou kartu přes garminácký software MapSource.


TomTom 7

Dalším už notoricky známým pojmem je TomTom. Ten se nepodařilo rovněž uvést k životu. Sice se dá spustit, ale nenajde žádné mapy, i když byly správně aktivované.



SmartMaps

Česká turistická navigace, která se dá použít i v autě. Legální verze je napevno spojená s paměťovou kartou. Internetovou verzi pro PNA se mi nepodařilo najít a PDA verzi se na kartu nepodařilo nainstalovat. Demoverze na kartu nainstalovat šla. Je tu ale jedno velké ALE – oficiální instalátor je strašně prasácký – na kartě vám vytvoří x složek, do kterých dá autorun spouštějící SmartMapy. To by ještě šlo, jenže k tomu vám přepíše i všechny spouštěcí soubory navigačních aplikací, které SmartMapy „podporují“ – Navigon, iGo Primo, Ndrive, TomTom, Route atd.

Z toho plyne jediné – před instalací ZÁLOHOVAT! Po „instalaci“ obnovit ze zálohy přepsané soubory, smazat přebytečné složky a spustit přes FileMan nebo ikonku ve spouštěči. Totéž bude platit i o legální placené verzi. Tak pozor na to.