neděle 25. května 2014

Vydavatelé map pro iGo

Jak běží čas, tak se proměňují i vydavatelé map pro samotné iGo...

Dlouhou dobu existovali tři silní hráči - Navteq a Teleatlas pro celou Evropu a TopMap pro východ Evropy. V případě TopMap data pro Českou republiku zajišťovala společnost CEDA. Když jste si koupili např. navigaci s mapami od Teleatlasu, legálně jste je mohli aktualizovat jen mapami opět od Teleatlasu (a to i v případě placených aktualizací). 

Tomu odpovídají i jednotlivé používané zkratky vydavatelů:

  • NQ nebo NT pro Navteq,
  • TA pro Teleatlas
  • a OT pro TopMap.
 Poslední mapy od Teleatlasu jsou z Q4 2014. Od té doby byl Teleatlas pohlcen TomTomem (zkratka TT). O několik let později se to samé stalo s Navteqem, koupila ho Nokie a poslední mapy označené jako Navteq jsou z Q2 2013. Novější mapy Q3 2013 jsou už označeny HERE (mapová služba Nokia). A aby to nebylo tak veselé - mapy regionálních poskytovatelů sdružené pod hlavičkou TopMap sice stále vychází, ale mapa České republiky od CEDA je stále z 2012.07.

Shrňme si to - aktuálně vychází mapy:

  • HERE (dříve Navteq), nejnovější 2013.Q4
  • TomTom (dříve Telatlas), nějnovější 2013.09,
  • a TopMap, nejnovější sice 2013.09, ale mapa ČR je z 2012.07

 

Jaké mapy jsou nejlepší?

O tom se vede dlouhodobá polemika. Ve stručnosti se dá říct, že nejlepší jsou, co nejčerstvější mapy. Dlouhou dobu byla mapy od Navtequ špičkou v oboru, ale poté před několika lety v nich masově přestaly být přítomné rychlostní limity (a dodnes je to vrtkavé).

Vybírejte proto podle služeb dostupných v té či oné konkrétní mapě a smiřte se s tím, že na silnicích nižší třídy nemusí být uložen rychlostní limit.