pátek 18. ledna 2013

Rastrové mapy

Před jedním a půl rokem svět kolem iGO Prima žil senzací - rastrovými mapy. iGO Primo rastrové mapy umí stále, vášně trochu opadly. Cože to ty rastrové mapy jsou? Jsou to letecké snímky, které zobrazují reálnou krajinu fotografiemi shora. Znáte je z každých pořádných on-line map, kde je můžete najít pod označením satelitní, letecké apod. Nyní jsou i pro iGO Primo a v offline verzi.


Předně je nutno poznamenat, že se jedná o neoficiální úpravu. Oficiálně byly a jsou dostupné rastrové mapy pouze pro mapu Izraele. Abyste si mohli užívat luxusu rastrových map, musíte si sehnat patřičnou licenci, která Vám odemkne jejich podporu. Primo je pro ně připravené, ale oficiální cestou licenci neseženete. Ani zde na ni nenajdete odkaz. Licenci nahrajete k ostatním do složky license v rootu přístroje.

Do sys.txt přidat následující zápis:
[debug]
raster_quality=1 ;; 0 =nízká kvalita, 1=lepší kvalita

Ke správné funkčnosti je potřeba:
  • v extra nastavení nutno zapnout funkci rastrové mapy (pokud ho ještě nemáte, zapnete nastavením přidáním zápisu extra_settings=1 v části [interface]),
  • zapnuté jejich zobrazování,
  • samotné rastrové mapy
  • a mít příslušnou FBL mapu, která se přes rastr bude vykreslovat.

Rastrové mapy patří do adresáře content/raster. Jejich přípona je *.RASTER >> stáhnete-li je zabalené v archívu, musíte je vybalit, zde se nejedná o výjimku jako v podobě jiných souborů u Prima, které se naopak vybalovat nemají!.

ukázka z kladu listů

Na forum.entershop.cz v roce 2011 vzniklo kompletní pokrytí rastrovými mapami pro celou Českou a Slovenskou republiku. Pro uložení všech ovšem potřebujete nejméně 11 GB volné paměťové kapacity.


Po nahrání licence, vykonání všech potřebných úprav a nastavení, nahrání rastrů se můžete těšit konečným výsledkem, který vypadá nějak takto: Funguje spolehlivě ve 2D režimu, kdy dokáže dosti ulehčit plánování výletů v odlehlých končinách bez dobrého mapového podkladu. V 3D režimu, aspoň na Primu 1.2, funguje nespolehlivě a je kontraproduktivní. Jen při jednom z několika pokusů se načtou všechny podkladové rastry, a to nepoužívám příliš výrazný náklon. Také se rastry za rychlejší jízdy nezvládají plynule překreslovat.

první neúspěšný pokus

až napodruhé
Pro stažení rastrových map ČR a SR jděte na článek Rastrové mapy ke stažení.