čtvrtek 17. ledna 2013

Prohlížení záznamu trasy na mapě

Jakmile máme vyexportovány záznamy tras v GPX, lze s nimi již normálně pracovat. GPX soubor již nedělá problémy zobrazit na mapě, např. Google Earth. Jenže jen zřídka kdy máte záznam trasy, který chcete zobrazit, jen v jednom souboru. Primo po každém přerušení navigování začíná novou trasu. Záznamy trasy proto musíme spojit.

Pro spojení GPX souborů použijeme program GPSBabel. Ten nemá rád diakritiku v názvech souborů. Primo, jak jsme si již řekli, trasy pojmenovává podle názvu v seznamu. Název je odvozený buď od názvu trasy nebo od nejbližšího bodu v okolí. Proto velmi často diakritiku obsahují a my ji musíme odstranit. To provedeme např. v Total Commanderu - zobrazíme obsah složky, CTRL+A, CTRL+M v okně, které se objeví hned v prvním políčku nazvaném "maska pro přejmenování" přepíšeme [N] na [C] a stiskneme OK.

Nyní již můžeme pracovat s GPSBabelem. Nastavíme ho podle obrázku. Stiskneme první tlačítko FileNames a vybereme všechny GPX, které chceme spojit, následně vybereme dolní tlačítko Filename a vybereme, pod jakým názvem soubor uložíme.


Chvíli počkáme na sloučení a poté již hotový soubor můžeme přetáhnout do Google Earth. Chvíli bude zpracovávat data a následně nám nabídne interaktivní prohlídku naší trasy. Jen počítejte, že čím víc takových GPX souborů v Google Earth ponecháte, tím pomaleji se příště bude spouštět.